H Sony ανακοινώνει ζημίες πρώτη φορά σε 14 χρόνια

sony
Ο ιαπωνικός κολοσσός Sony ανακοίνωσε την Πέμπτη τις πρώτες ετήσιες ζημίες εδώ και 14 χρόνια, ύψους 165 δισ. γεν ή 1,72 δισ. δολαρίων. Προβλέπει μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το νέο οικονομικό έτος, επικαλούμενη πτώση των πωλήσεων και αυξημένο ανταγωνισμό.

Η μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών και ψυχαγωγίας δεν βλέπει ταχεία ανάκαμψη στον ορίζοντα και προβλέπει νέα ζημία 120 δισ. γεν (1,2 δισ. δολάρια) για το νέο οικονομικό έτος, που λήγει το Μάρτιο του 2010.

H Sony προστίθεται έτσι στη μεγάλη λίστα των χαμένων της ιαπωνική βιομηχανίας, οι οποίοι πιέζονται και από τις υψηλές ισοτιμίες του γέν: Μεγάλες απώλειες για τις Toyota, Hitachi, Sanyo, Panasonic, Sharp.

O όμιλος Sony αναγκάζεται τώρα να κλείσει ακόμα τρία εργοστάσιά της στην Ιαπωνία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Με την κίνηση αυτή οι εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας σε όλο τον κόσμο μειώνονται στις 49, από τις 57 πέρυσι.

Η εταιρεία προχωρά επίσης στην απόλυση 8.000 από τους 185.000 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο και περικόπτει ακόμα 8.000 προσωρινές θέσεις εργασίας που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο σύνολο του εργατικού δυναμικού της.

Οι ετήσιες πωλήσεις κατρακύλησαν κατά 12,9% στα 7,73 τρισ. γεν: πτώση 20% στην αγορά των ΗΠΑ, 17% στην Ευρώπη και 14% στην Ιαπωνία.

Αν και κατάφερε να πουλήσει περισσότερα PlayStation 3 και PSP σε σχέση με πέρυσι (περίπου +10%), η εταιρεία σημειώνει απώλειες στην αγορά των παιχνιδομηχανών.

Ζημίες και στον κλάδο των τηλεοράσεων και γενικότερα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, πτώση των εσόδων στον κλάδο της οικιακής ψυχαγωγίας.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου