Κάντε τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο - Καθάρισμα από ιούς BY GLOBALNETGR

Μετά από αρκετό καιρό σερφάροντας στο διαδίκτυο, προσθέτοντας προγράμματα κτλ. στον υπολογιστή μας παρατηρούμε καθυστερήσεις στην εκκίνηση του υπολογιστή, στην εκκίνηση προγραμμάτων και γενικά στην ανταπόκριση του συστήματος. Μερικές φορές αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους τύπους ιών ή κάποιου “κακού” driver. Παρακάτω θα σας δείξουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα με δωρεάν προγράμματα και να κάνουμε τον υπολογιστή μας ταχύτερο.

Το 1ο και 2ο βήμα αφορούν κυρίως την εκκαθάριση ιών ενώ το 3ο και 4ο αφορούν την ασφαλή και σταθερή λειτουργία του υπολογιστή σας. Τα παρακάτω ισχύουν για Windows XP και Vista.

Βήμα 1 - Καθάρισμα

diskcleanup1. Disk Cleanup
Με το Disk Cleanup γίνεται η διαγραφή κάποιων προσωρινών αρχείων του συστήματος τα οποία ξαναδημιουργούνται όταν χρειάζεται. Αρκετές φορές εκεί κρύβονται διάφοροι τύποι ιών.

Ο υπολογιστής μου -> Δεξί κλικ στον σκληρό που έχουν εγκατεστημένα τα Windows (συνήθως είναι ο C) -> Ιδιότητες -> Εκκαθάριση

Computer: -> Right click on hard disk witch Window has been installed (C is default) -> Properties -> Disk Cleanup

Επιλέγουμε ή απο-επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε (Σημ. Απο-επιλέγουμε πάντα το Συμπιεσμένα παλιά αρχεία/Compress old files) και συνεχίζουμε για τη διαγραφή των αρχείων.

ccleaner2. CCleaner - Link
To CCleaner πάλι διαγράφει κυρίως προσωρινά αρχεία όπως το Disk Cleanup αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του προγράμματος. Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το πρόγραμμα. Στην καρτέλα Window και Applications επιλέγουμε όσα επιθυμούμε. Καλύτερα όλα αλλά αν δεν είστε σίγουροι αφήστε τα όπως είναι.


cleanup3. CleanUp - Link
Την ίδια δουλειά με το παραπάνω πρόγραμμα κάνει αλλά σε διαφορετικούς τομείς.

Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση. Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το πρόγραμμα. Πατάμε Options -> απο-επιλέγουμε το Delete Prefetch files και πατάμε ΟΚ. Πατάμε CleanUp και περιμένουμε. Στην συνέχεια θα χρειαστεί να κάνουμε log out ή επανεκκίνηση.

Βήμα 2 - Σάρωση για ιούς και καθάρισμα

avg1. Anti-virus
Ενημερώστε το πλήρως και κάνετε σάρωση σε όλους τους σκληρούς σας ακόμη και στα USB Sticks.

Αν δεν έχετε μπορείτε να κατεβάσετε το AVG Free, Avira AntiVir ή Avast Home Edition τα οποία διανέμονται δωρεάν. Μετά την εγκατάστασή τους ελέγξτε για τυχόν ενημερώσεις.

Πολλές φορές το anti-virus μας δεν μπορεί να σβήσει κάποιον ιό ενώ τον εντοπίζει. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε πρόγραμμα που έχουμε αγοράσει. Ένα anti-virus δεν είναι τέλειο και πολλές φορές χρειαζόμαστε και άλλα επιπρόσθετα προγράμματα για την διαγραφή κάποιου ιού.

Σε περίπτωση που γνωρίζουμε τον ιό που έχουμε κολλήσει στον υπολογιστή μας μπορούμε να ψάξουμε για κάποιο Removal Tool. Αναζητήστε στο google “όνομα ιού Removal Tool”. Εταιρίες anti-virus έχουν κυκλοφορήσει μερικά τέτοια προγραμματάκια τα οποία αφαιρούν το ιό από τον υπολογιστή μας χωρίς κάποια σάρωση ή ανίχνευση. Συνήθως αυτά διανέμονται δωρεάν και είναι αποτελεσματικά.

mbam2. Malwarebytes’ Anti-Malware - Link
Εξαιρετικό πρόγραμμα στην ανίχνευση και διαγραφή ιών.

Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση. Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το πρόγραμμα. Τσεκάρουμε Perfom quick scan ή Perfom full scan αναλόγως. Αν έχουμε κολλήσει κάποιον ιό, καλύτερα full scan. Μόλις τελειώσει πατάμε Show Results, τσεκάρουμε και πατάμε Remove Selected.


hijackthis3. HijackThis - Link
Είναι ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο ανιχνεύει όλες τις διεργασίες που γίνονται στον υπολογιστή σας.

Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση. Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το πρόγραμμα. Πατάμε Do a system scan and save a logfile. Μόλις τελειώσει η ανίχνευση θα ανοίξει αυτόματα το σημειωματάριο/notepad με όλες τις διεργασίες. Αν είστε έμπειρος χρήστης και βλέπετε κάποια διεργασία “περίεργη” την τσεκάρετε και πατάτε Fix Checked. Αν δεν γνωρίζετε καλύτερα μην κάνετε τίποτα γιατί μπορεί να διαγράψετε κάποιο αρχείο του συστήματος με αποτέλεσμα να κάνετε ζημιά στον υπολογιστή σας. Πατάτε Analyze This και τότε θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα όπου έχει κάποια forums στα οποία μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια. Θα αντιγράψετε όλο το κείμενο από το σημειωματάριο και θα το δημοσιεύσετε σε ένα από αυτά τα forums και θα σας πουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης μπορείτε να αντιγράψετε όλο το κείμενο από το σημειωματάριο και να το επικολλήσετε εδώ, είναι μια εφαρμογή η οποία εντοπίζει αυτόματα τις διεργασίες. Καλύτερα όμως να ρωτήσετε κάποιο forum για να είστε πιο σίγουρος.

adaware4. Ad-aware - Link
Ανιχνεύει και διαγράφει spyware.

Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση. Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το πρόγραμμα. Κάνουμε ενημέρωση και πατάμε Scan -> Full Scan. Τσεκάρουμε αυτά που επιθυμούμε, συνήθως όλα και πατάμε Remove.

Βήμα 3 - Προστασία

windowsupdate1. Windows Update
Ενημέρωση των Windows.

Για να έχετε ένα πιο σταθερό και ασφαλές σύστημα καλό είναι να έχετε πλήρως ενημερωμένα τα Windows. Πατήστε Start/Έναρξη-> Windows Update και εγκαταστήστε σίγουρα όλα τα Critical/Important Updates. Για τη σταθερότητα του συστήματος καλό είναι να εγκαταστήσετε και τα υπόλοιπα updates. Προτείνεται να μην εγκαταστήσετε drivers που θα σας προτείνει.

avg2. Anti-virus

Να έχετε πάντα ενημερωμένο το anti-virus και να είναι ενεργοποιημένο το τείχος προστασίας/firewall.

defender3. Windows Defender
Το πρόγραμμα αυτό ελέγχει σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στην registry.

Αν έχετε Windows Vista θα το έχετε ήδη, ενώ στα Windows XP θα πρέπει να το κατεβάσετε από εδώ. Κάνει αυτόματα σάρωση και όταν γίνεται εγκατάσταση ενός προγράμματος μπορεί να σας ζητήσει έγκριση ή όχι. Θα πατάτε αποδοχή/Permit μόνο όταν γνωρίζετε τι εγκαθιστάτε.

firefox4. Περιήγηση στο διαδίκτυο
Χρησιμοποιήστε πλήρως ενημερωμένα προγράμματα για την πλοήγηση στο διαδίκτυο

Οποιονδήποτε φυλλομετρητή/browser και αν έχετε θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. Αν κάνετε αγορές on-line ή διάφορες άλλες συναλλαγές είναι πολύ σημαντικό. Προτείνονται: Firefox, Opera, Safari. Να ελέγχετε συχνά για ενημερώσεις αν και ο browser από μόνος του θα σας ενημερώσει για κάποια αναβάθμιση. Πολλές φορές οι χρήστες δεν ενημερώνουν τον browser γιατί δεν έχει νέα χαρακτηριστικά. Λάθος, πολύ συχνά οι ενημερώσεις περιέχουν διορθώσεις ασφάλειας αλλά και σταθερότητας. Για παράδειγμα ο Firefox βρίσκεται στην έκδοση 3.0.6 αυτή τη στιγμή (16/02/09) σε περίπτωση που κυκλοφορήσει έκδοση 3.0.7 ή 3.1.0 θα πρέπει να γίνει η αναβάθμιση.


Βήμα 4 - Μείωση χρόνου ανταπόκρισης και καλύτερη σταθερότητα

download1. Ενημέρωση οδηγών
Αναβάθμιση προγράμματος οδήγησης/driver

Μπορεί μερικές φορές κάποιος οδηγός/driver να καθυστερεί σημαντικά το σύστημα. Προτείνεται να αναβαθμίσετε τον οδηγό με το τελευταίο που κυκλοφορεί. Προτείνεται να κατεβάσετε τον οδηγό του κάθε εξαρτήματος από την κατασκευάστρια εταιρία. Αν δεν γνωρίζετε το σύνδεσμο σίγουρα θα το βρείτε με μια αναζήτηση στο google. Αν δεν γνωρίζετε όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα AIDA32 για να τα δείτε.

defragment2. Έλεγχος και ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου

Με τον έλεγχο και κυρίως με την ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου όπου είναι εγκατεστημένα τα windows μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα του υπολογιστή μας.

Ο υπολογιστής μου -> Δεξί κλικ στον σκληρό που έχουν εγκατεστημένα τα Windows (συνήθως είναι ο C) -> Ιδιότητες -> Εργαλεία -> Εκεί υπάρχει η επιλογή έλεγχος και η ανασυγκρότηση.

Computer: -> Right click on hard disk witch Window has been installed (C is default) -> Properties -> Tools -> Check now -> Check both -> Start -> Choose Check now and Defragment.

startup3. Εκκίνηση προγραμμάτων
Αφαίρεση αχρείαστων προγραμμάτων από την μπάρα

Στη μπάρα του υπολογιστή μας όπου βρίσκεται το ρολόι υπάρχουν μερικά προγράμματα που ανοίγουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Αν μερικά από δεν τα χρειαζόμαστε μπορούμε να σταματήσουμε την αυτόματη εκκίνηση γιατί το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν τον υπολογιστή μας. Για να αφαιρέσουμε κάποιο πρόγραμμα πηγαίνουμε:

Vista:
Έναρξη -> Πίνακας ελέγχου -> Αλλαγή προγραμμάτων εκκίνησης
Start -> Control Panel -> Change startup programs

Vista/XP:
Έναρξη -> Εκτέλεση -> γράφουμε msconfig και πατάμε ΟΚ -> Εκκίνηση -> Απο-επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε να μην ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή -> ΟΚ. Κάνουμε επανεκκίνηση.
Start -> Run -> γράφουμε msconfig και πατάμε ΟΚ -> Startup -> Απο-επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε να μην ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή -> ΟΚ. Κάνουμε επανεκκίνηση.

Πριν από οποιαδήποτε εκκαθάριση καλό είναι να έχετε κάνει backup των αρχείων σας.

1 σχόλιο:

  1. polu kalo to ar8ro sou,mporeite episihs kai mesw cmd n ka8arisete manual to systhma sas ws exhs

    http://e-psaxto.blogspot.gr/2012/12/antivirus-for-your-needs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή