"Πράσινος" υπερυπολογιστής από την IBM

Η IBM ανακοίνωσε ένα νέο υπερυπολογιστή [supercomputer], ο οποίος χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο σύστημα υδρόψυξης, με αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση και αξιοποίηση της θερμότητας που παράγεται από κατά τη λειτουργία του συστήματος. Ο "πράσινος" υπερυπολογιστής ονομάζεται Aquasar και αναπτύχθηκε από κοινού με το ελβετικό ινστιτούτο ETH.

Το 50% του αποτυπώματος άνθρακα [carbon footprint] ενός data center παράγεται από το σύστημα ψύξης και όχι από τις υπολογιστικές διεργασίες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση υδρόψυξης στον Aquasar μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα έως και 85%, μειώνοντας την ετήσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα έως 30 τόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό απορροφά 4.000 φορές περισσότερη θερμότητα απ' ό,τι οι συμβατικές λύσεις αερόψυξης. Επιπλέον, η θερμότητα που θα αιχμαλωτίζεται στα 10 λίτρα νερού του κλειστού κυκλώματος θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση παρακείμενων κτιρίων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Καθηγητής Δ. Πουλικάκος του ETH δήλωσε ότι "δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να σχεδιάζουμε συστήματα με αποκλειστικό κριτήριο την επεξεργαστική ταχήτητα και την απόδοση. Ο νέος στόχος θα πρέπει να είναι υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση για τους supercomputers και τα data centers. Κι αυτό σημαίνει υδρόψυξη".

Πηγή: TG Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου