Facebook σε εκδοχή Σουαχίλι

Περισσότερους από 110 εκατομμύρια νέους χρήστες ευελπιστεί να προσεγγίσει το Facebook με το λανσάρισμα της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και στη γλώσσα Σουαχίλι, δηλαδή την lingua franka για την κεντρική και ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από νέους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Μάλιστα, ο υπεύθυνος της σελίδα Symon Wanda αναφέρει ότι από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η εκδοχή Σουαχίλι, πάνω από 60% των χρηστών του Facebook στην ανατολική Αφρική, την χρησιμοποιούν.

Τα Σουαχίλι είναι η 51η γλώσσα στην οποία υπάρχει το Facebook. Η ανάγκη για επέκταση στην Αφρική έχει γίνει εμφανής καθώς η χρήση της ιστοσελίδας έχει ήδη εξαπλωθεί στην ανατολική και την κεντρική Αφρική.

Όπως λέει ο Symon Wanda, με την εκδοχή Σουαχίλι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια χρηστών να σερφάρουν σε μία γλώσσα που αναγνωρίζουν καλύτερα. «Μπορούν πιο εύκολα να διαχειριστούν τη σελίδα, όταν είναι γραμμένη σε γλώσσα που κατανοούν και τους είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούν τα Σουαχίλι παρά τα αγγλικά» σημειώνει.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που μιλούν Σουαχίλι ζουν σε Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, ΑνατολικόΚονγκό, ορισμένες περιοχές στο Κέρας της Αφρικής, στο Μαλάουι, στην Μοζαμβίκη και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Οι υπεύθυνοι της σελίδας ωστόσο εξετάζουν το λανσάρισμα της σελίδας και στην διάλεκτο Χάουσα, η οποία μιλιέται από 24 εκατομμύρια Αφρικανών και τη γλώσσα των Ζουλού. Ήδη το Facebook υπάρχει στη διάλεκτο των Αφρικάανς – μία γλώσσα που προήλθε από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου