Diamond Radeon HD4890 1GB, review

Diamond Radeon HD4890 1GB, για υψηλές επιδόσεις

Θυμάται κανείς την κατασκευάστρια καρτών γραφικών Diamond; Η εταιρεία μεσουρανούσε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, σε μια εποχή όπου οι εταιρείες που έφτιαχναν κάρτες γραφικών, ήταν πολύ λίγες και η Diamond ήταν αν όχι η καλύτερη, μια από τις καλύτερες μεταξύ αυτών.

Μεγαλύτερες στιγμές της εταιρείας οι κάρτες που βασίζονταν στο 3dfx Voodoo και στα πρώτα TNT/TNT2 της Nvidia. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ξανά προϊόν της εταιρείας, αποκλειστικά μάλιστα από το Πλαίσιο που εξασφάλισε τα προϊόντα της Diamond για την Ελλάδα. Η εταιρεία πλέον συνεργάζεται αποκλειστικά με την ATI και φτιάχνει κάρτες βασισμένες στα GPUs της.

Η πρώτη κάρτα που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, ήταν και το κορυφαίο μοντέλο της Diamond, η Radon HD4890. Η συσκευασία παρουσιάζει στο εξώφυλλο τη Ruby, την ψηφιακή ηρωίδα που έχει σχεδιάσει η ATI. Σε διάφορα σημεία της συσκευασίας φαίνεται η αμερικανική προέλευση της ίδιας της εταιρείας, κάτι που σπανίζει πλέον στην ασιατοκρατούμενη αγορά τεχνολογίας.

Η κάρτα είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος και απαιτεί να είναι κενή η θέση δίπλα της, λόγω του πάχους του συστήματος ψύξης. Από πλευράς τροφοδοσίας, συναντάμε δυο θέσεις PCI-E των 6pin, κάτι που αυξάνει τις απαιτήσεις από το τροφοδοτικό μας, που θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 500 Watt. Κατά τα άλλα, η συσκευασία είναι λιτή και περιέχει μετατροπείς DVI σε HDMI και καλώδιο TV-out.

Η κάρτα ενσωματώνει, όπως φανερώνει και η ονομασία της, την τελευταίας εσοδείας GPU της ATI, HD4890, την οποία συνδυάζει με 1GB μνήμης GDDR5. Ο συνδυασμός της GPU με τη μνήμη είναι πράγματι άκρως αποδοτικός, όπως παρατηρήσαμε κατά τις δοκιμές μας. Για παράδειγμα, στο Far Cry 2 ακόμα και σε ανάλυση Full HD με ενεργοποιημένη τη χρήση AntiAliasing 4x, είδαμε κοντά στα 50fps, τιμή που καθιστά το gaming απλά άριστο.

Για όσους θέλουν ακόμα περισσότερη ισχύ, η κάρτα υποστηρίζει λειτουργία Crossfire και μπορεί να συνεργαστεί με δεύτερη ίδια κάρτα, εφόσον τοποθετηθούν σε συμβατό mainboard και συνδεθούν μεταξύ τους με την καλωδιοταινία Crossfire που περιέχεται στη συσκευασία.

Εδώ τα λέμε όλα!
Στα θετικά:

Οι επιδόσεις της κάρτας είναι πολύ υψηλές, ακόμα και σε απαιτητικά παιχνίδια με ενεργοποιημένα όλα τα effects.

Στα αρνητικά:

Όταν η κάρτα αρχίσει να ζεσταίνεται, ο θόρυβος του ανεμιστήρα γίνεται αντιληπτός από το χρήστη.

Στο δια ταύτα:

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για gamers που θέλουν υψηλές επιδόσεις στα παιχνίδια, ακόμα και με ενεργοποιημένο AntiAliasing σε υψηλές αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου