Ελλάδα δεν έχεις μουσική

apple headphones

Στην Ελλάδα για να ακούσεις καλή μουσική online θα πρέπει να πληρώσεις ή να κάνεις κάτι για να ξεπεράσεις τους περιορισμούς. Μέχρι πρόσφατα, η δωρεάν και άρα νόμιμη λύση ήταν το Last.fm. Pandora και Spotify δεν προσφέρουν μουσική ή ζητάνε συνδρομή.

Εχθές, με την αποχώρηση των τριών founders του Last.fm έφτασε και η ειδοποίηση ότι η υπηρεσία είναι πλέον συνδρομητική. “Your free trial has expired. Subscribe to keep listening to non-stop, personalized radio” είναι το μήνυμα του Last.fm που ζητάει $3 ή €3 ή £3 τον μήνα για να επιτρέψει ξανά την ροή μουσικών bit στα ηχεία.

Το Spotify από την αρχή απαιτεί €9.99 για να προσφέρει μουσική και υπηρεσίες, τουλάχιστον για στους Έλληνες. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, η Free υπηρεσία ήταν διαθέσιμη και μάλιστα αρκετοί την χαρακτηρίζουν καλύτερη από αυτή του Last.fm.

Το Pandora είναι ξεκάθαρο και εξηγεί γιατί δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Το κείμενο δια χειρός Tim Westergren, Founder της εταιρείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: “We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for listeners located outside of the U.S [...] We believe that you are in Greece (your IP address appears to be 79.107.xyz.xyz)”.

Εκνευρίζομαι από τον τρόπο χρέωσης του Last.fm που ζητάει το ίδιο ποσό σε δολάρια, ευρώ και λίρες Αγγλίας όταν η ισοτιμία είναι σημαντικά διαφορετική. Σκέφτομαι σοβαρά να δοκιμάσω το Spotify αλλά νιώθω ότι τα 10 ευρώ που ζητάει είναι πολλά ενώ παράλληλα εύχομαι το Pandora να προσφέρει κάποια στιγμή τις υπηρεσίες του και στην Ελλάδα έστω με κόστος.

Ακόμα και αν πληρώσω για την μουσική σε Last.fm και Spotify δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχω το επίπεδο υπηρεσίας με τον Άγγλο ή Φιλανδό ακροατή. Κατά την διάρκεια του trial, χρησιμοποίησα το Last.fm στην Αμερική και με έκπληξη διαπίστωσα ότι η μουσική ήταν σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με την μουσική που άκουγα στην Ελλάδα. Πρόσεξα ότι τα σχετικά κομμάτια που πρότεινε το Last.fm όσο ήμουν στην Αμερική ήταν πρόσφατα ή πολύ πρόσφατα ενώ παράλληλα ο αριθμός αυτών πολύ μεγαλύτερος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μουσικός κατάλογος του Last.fm στον οποίο είχα πρόσβαση όσο ήμουν στην Αμερική ήταν ανανεωμένος και αισθητικά πλουσιότερος, για αυτό και η καλύτερη μουσική εμπειρία.

Το Pandora δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο περιορισμός που θέτουν αυτοί που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα είναι ο λόγος που η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Οι περιορισμοί αυτοί είναι μεταξύ των άλλων γεωγραφικοί όπως φαίνεται από τον εντοπισμό της IP και την χώρας προέλευσης αλλά και από την εμπειρία που είχα με το Last.fm στην Αμερική και πολύ απλά θέτουν το Ελληνικό κοινό εκτός.

Οι λύσεις που έχω είναι να χρησιμοποιήσω κάποιο proxy server όπως και στην περίπτωση του Hulu ώστε να προσπαθήσω να ξεγελάσω τους servers του Last.fm, Spotify και Pandora ή να αρχίσω να κατεβάζω τεράστιες ποσότητες παράνομης μουσικής ώστε μετά από εβδομάδες να αποκτήσω την ποικιλία και την μουσική συνοχή που προσφέρουν οι streaming λύσεις. Τα 13 ευρώ για δοκιμές ενός μήνα σε Last.fm και Spotify δεν είναι πολλά αλλά δεν περιέχουν καμία εγγύηση ότι θα ακούσω στην Ελλάδα την μουσική που άκουγα στην Αμερική.

Δυστυχώς, η επιβολή των περιορισμών που θέτουν οι διαχειριστές των πνευματικών δικαιωμάτων το μόνο που κάνουν είναι να ωθούν προς την παρανομία. Οι κανόνες αυτοί σχεδιάστηκαν πριν την ανακάλυψη του internet, για αυτό άλλωστε θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Είναι προφανές ότι το μοντέλο πρέπει να αλλάξει ειδικά σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ελληνική. Μέχρι τότε, τα πνευματικά δικαιώματα θα στραγγαλίζουν την μουσική και η πειρατεία θα την σκοτώνει.

2 σχόλια:

  1. Wow thats very wonderful I actually have detected a replacement app hulu with spotify
    this app is nice and that i have started viewing it.Thanks for the assistance and suggesting the matter i'll travel with it.Keep business and writing new article.

    ΑπάντησηΔιαγραφή