Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θα πρέπει είτε να έχουμε ένα νέο partition στα οποία θα μπουν τα Vista είτε έναν νέο δίσκο με αρκετό ελεύθερο χώρο. Πιστεύω πως τα 40 GB είναι ένας καλός αριθμός. Σε περίπτωση λοιπόν που έχουμε έναν άδειο δίσκο συνδεδεμένο, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Αν δεν έχουμε και θέλουμε να κάνουμε ένα νέο partition, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο software που να κάνει αυτή τη δουλειά. Ένα πολύ καλό και γνωστό είναι το Partition Magic, αν και υπάρχουν και άλλες πολύ αξιόλογες λύσεις. Οδηγίες για το πώς φτιάχνουμε νέο partition είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του άρθρου. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι το νέο partition θα πρέπει να είναι NTFS και φορμαρισμένο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση νέου δίσκου. (Αυτό μπορεί να γίνει από τα Windows XP – δεξί κλικ ο υπολογιστής μου – Διαχείριση – διαχείριση δίσκων).
Ξεκινάμε;
Η πιο σωστή λύση είναι να βάλουμε το DVD των Vista και να κάνουμε boot τον υπολογιστή μας από αυτό. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση μέσα από τα Windows XP, πράγμα που δεν θα πρότεινα για διάφορους λόγους, κυρίως για πιθανά προβλήματα με αντιβιοτικά, firewall κτλ. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι φυσικά το ίδιο.
Έχοντας ορίσει από το bios, να γίνεται boot πρώτα από το DVD-ROM, κάνουμε επανεκκίνηση το pc μας με το DVD των vista στον οδηγό. Έπειτα βλέπουμε την παρακάτω οθόνη.
Έπειτα από λίγο θα δούμε μια οθόνη που μας προτρέπει να δώσουμε Γλώσσα εγκατάστασης (επιλέγουμε Αγγλικά) Τύπο ώρας και ημερομηνίας (εγώ έβαλα English (United States) καθώς και τύπο πληκτρολογίου (US).
Πατάμε next και βλέπουμε μια άλλη οθόνη στην οποία και πατάμε Install Now.
Στην επόμενη οθόνη θα μας ζητηθεί να γράψουμε το product key του προϊόντος. Όπως μπορείτε να δείτε, στην οθόνη αυτή είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Automatically activate Windows when I’m online. Σας προτείνω αν θέλετε να πειραματιστείτε, και αν δεν είστε ακόμα σίγουροι ότι θέλετε να κρατήσετε την εγκατάσταση που πάμε να κάνουμε και πιθανά να θέλετε να την ξανακάνετε, να αποεπιλέξετε την επιλογή αυτή. Εξ΄ άλλου μπορεί να συναντήσετε προβλήματα στην συμβατότητα των Vista με το τρέχων hardware σας και πιθανά να χρειαστείτε αλλαγές στο hardware ή κάτι τέτοιο. Οπότε, αφαιρώντας την επιλογή αυτή έχετε 30 μέρες για να αξιολογήσετε την κατάσταση και αν είστε ευχαριστημένος μπορείτε μετά να ενεργοποιήσετε το προϊόν σας. Αν ξετσεκάρετε αυτή την επιλογή τότε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα στο οποίο θα πρέπει να πατήσετε Νο.
Αν τελικά δεν βάλετε product key στο προηγούμενο βήμα, το πρόγραμμα εγκατάστασης δεν θα ξέρει ποιο προϊόν έχετε προμηθευτεί οπότε θα πρέπει να επιλέξετε στην επόμενη οθόνη την έκδοση που έχετε αγοράσει. Αν βάλατε product key, τότε δεν θα χρειαστεί να επιλέξετε έκδοση.
Στην επόμενη οθόνη θα χρειαστεί να τσεκάρετε το I accept the license terms (εκτός αν δεν συμφωνείτε!!) και να πατήσετε Next.
Έπειτα, στην οθόνη που θα ακολουθήσει καλούμαστε να επιλέξουμε τον τύπο της εγκατάστασης που θέλουμε. Αν έχουμε κάνει boot από το DVD τότε η μόνη ενεργή θα είναι η Custom (advanced). Κάνουμε κλικ πάνω της (το upgrade είναι για αναβάθμιση από windows xp)
Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε το Partition στο οποίο θα εγκαταστήσουμε τα Vista. Προσοχή μην κάνετε λάθος επιλογή και επιλέξετε το Partition που έχει τα XP. Θα πρέπει να επιλέξετε το δεύτερο partition (όχι το c:). Καλά είναι να το επαληθεύσετε και με τον χώρο που ξέρετε ότι έχει το partition στο οποίο θα εγκαταστήσετε τα Vista.
Αυτό ήταν, πατάμε Next και τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι.
Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση των Vista, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα μενού εκκίνησης. Το Earlier version of Windows είναι τα XP. Εξ ορισμού ο υπολογιστής περιμένει 30 δευτερόλεπτα, ενώ προεπιλεγμένη επιλογή είναι τα Vista. Ας δούμε πως μπορούμε να επέμβουμε σε αυτές τις παραμέτρους.
Μέσα από τα Vista μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο Windows και το Break και θα εμφανιστεί το System page. Κάντε Next και πατήστε στο Advance System Setting, στο Tasks pane και επιβεβαιώστε. Μετά θα δείτε το πλαίσιο διαλόγου System Properties στο οποίο θα πρέπει να κάνετε κλικ στο Settings στο Startup and Recovery panel. Θα δείτε την παρακάτω εικόνα:
Εδώ μπορείτε να αλλάξετε το default λειτουργικό σύστημα του boot loader καθώς και το χρονικό όριο που θα περιμένει ο υπολογιστής.
Τέλος να αναφέρουμε πως επειδή δεν ενεργοποιήσαμε τα Windows, έχετε 30 μέρες για να τα δοκιμάσετε και μετά θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε. Υπάρχει σχετικό μήνυμα που σας ενημερώνει.
Καλούς πειραματισμούς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου