Η Sun, η Oracle και η HP

sun blackbox

Πιθανές εξελίξεις και σενάρια για τις σχέσεις Sun, Oracle και HP μετά την δημοσίευση εγγράφου σχετικού με την εξαγορά της Sun. Το όνομα της HP δεν αναφέρεται ξεκάθαρα αλλά πολλά sites αναφέρουν ότι πρόκειται για την HP. Αν κάτι θέλει ο Larry Ellison είναι η Java, το Solaris και ίσως κάποιο επιπλέον software της Sun που θα καταστήσει την Oracle μια ολοκληρωμένη λύση, με λειτουργικό, βάση δεδομένων και εργαλεία από την ίδια πλατφόρμα.

Η Sun όμως εκτός από software σχεδιάζει και πουλάει hardware, servers για μικρές ή μεγάλες εταιρείες. Η HP εκτός από εκτυπωτές και υπολογιστές είναι και αυτή την αρένα των servers και θα ήθελε πάρα πολύ να αποκτήσει το μερίδιο αγοράς της Sun με μια πιθανή συνεργασία. Αν οι τρεις ομάδες επενδυτών επιμείνουν στις μηνύσεις και συνεχίσουν να ζητάνε περισσότερα από $7.4 δις από την Oracle επειδή θεωρούν την συμφωνία άδικη και ανεπαρκή, τα πράγματα θα μπλέξουν ιδιαίτερα. Γιατί εκτός από δυσαρεστημένους επενδυτές που πιθανότατα αγόρασαν μετοχές Sun υψηλότερα από την τιμή που προσφέρει η Oracle, οι λογιστικές της Sun ανακάλυψαν μαύρες τρύπες και μαύρα ταμεία για διάφορες χώρες.

Εκτός από επιπλοκές στην πορεία της εξαγοράς τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν ένα δελεαστικό σκηνικό που εξυπηρετεί Oracle και HP, πιθανότατα και την Sun. Η Oracle μπορεί να αγοράσει το Solaris και την Java που τόσο πολύ θέλει και η HP το κομμάτι του hardware που πλέον παίζει και με x86 επεξεργαστές. Ένα άλλο σενάριο θέλει την HP να συμφωνεί με την Oracle για το hardware αφού όμως η εξαγορά της Sun ολοκληρωθεί με επιτυχία για το ποσό των $7.4 δις.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία μόνο κακό προκαλεί στην Sun. Η αποτυχημένη προσπάθεια με την IBM, τώρα η Oracle, οι μηνύσεις και τα σκάνδαλα και την HP να περιμένει στην γωνία, θυμίζουν πολύ από την κατάσταση Yahoo!, Microsoft και Carl Icahn. Όλοι ξέρουμε ποιος έχασε χρόνο, χρήμα και innovation σε αυτή την περίπτωση και δεν ήταν η Microsoft ούτε ο Icahn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου