Μείωση 8,6% στις πωλήσεις κινητών – Καλά “κρατούν” τα smartphones

Ανάκαμψη στοντομέα κινητής τηλεφωνίας δεν προβλέπεται πριν το 2010, δήλωσε η αναλύτρια, κ. Carolina Milanesi, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας που οργανώνεται από το Reuters στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα έρευνα του Reuters δείχνει ότι οι εταιρείες προβλέπουν μείωση μέχρι και 14,5% στις πωλήσεις το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου του 2009, καθώς και πτώση κατά 10,3% για όλο το χρόνο που διανύουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο του 2009 έκαναν «βουτιά» 8,6% σε σχέση με πέρυσι.


Μείωση κατά 8,6% στις πωλήσεις κινητών παγκοσμίως

Η παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας «είδε» μείωση των πωλήσεων της, της τάξης του 8,6% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το ίδιο διάστημα η κορυφαία εταιρία κατασκευής και πώλησης κινητών τηλεφώνων NOKIA, κατέγραψε για πρώτη φορά απώλειες.

Η κ. Milanesi , στέλεχος της εταιρείας ερευνών Gartner, τόνισε πως η ζήτηση φάνηκε για λίγο να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ανάκαμψη – τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

Αναλυτές και εκπρόσωποι εταιριών είναι αισιόδοξοι πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, παρά την πτώση, για την οποία θεωρούν ότι ευθύνονται κατά πολύ τα καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων και σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται μείωση του αποθέματος.

Ανθεκτικά στην κρίση τα «έξυπνα τηλέφωνα»

Την κατάσταση φαίνεται να σώζουν μερικώς, οι πωλήσεις των «έξυπνων» τηλεφώνων» (smartphones), των οποίων η ζήτηση αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 12,7% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2008.

Υπολογίζεται, ότι 36,4 εκατομμύρια «έξυπνα τηλέφωνα» πουλήθηκαν τους 4 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Θεωρείται μάλιστα ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι κορυφαίες εταιρείες της αγοράς αναμένεται να παρουσιάσουν νέα ελκυστικότερα μοντέλα και σχέδια.

Ο κ. Aymar de Lencquesaing, υπεύθυνος του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Acer, δήλωσε στο Reuters ότι είναι πολύ πιο αισιόδοξος από όσους περιμένουν περαιτέρω αύξηση στις πωλήσεις των «έξυπνων τηλεφώνων» μέχρι και 15%, γιατί –όπως λέει- πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι τιμές τους θα πέσουν.

Ο ίδιος δήλωσε πως αν μπορούσε, θα στοιχημάτιζε ότι η «μετάβαση» πολλών καταναλωτών από τα συνηθισμένα στα «έξυπνα τηλέφωνα» θα γίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρά την ύφεση.

Παράλληλα, ο κ. Lee Williams, υπεύθυνος του Ιδρύματος Symbian, αναφερόμενος στα «έξυπνα τηλέφωνα», προέβλεψε άνοδο πωλήσεων της τάξεως του 12 -15% φέτος.

Αλλαγές στην «πίτα» της αγοράς των smartphones

Η NOKIA θεωρείται ότι έχει «χάσει έδαφος» στην αγορά των smartphones έναντι της Apple, της Research in Motion και της HTC, ωστόσο εκτιμάται πως κατάφερε ανακόψει αυτή την πορεία, λόγω της κυκλοφορίας του πρώτου της τηλεφώνου αφής, του Nokia5800.

Το μερίδιο της NOKIA στην συγκεκριμένη αγορά εκτιμάται πως αυξήθηκε στο 41,2% τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2009, από 40,8% στο προηγούμενο τετράμηνο. Η αμέσως επόμενη στην κατάταξη εταιρεία RIM, παραγωγός του BlackBerry, ελέγχει το 20% της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου