Η ανθρωπότητα 3.0 ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009

singularity

Διανύουμε δύσκολους οικονομικά μήνες με την κρίση να περιορίζει σημαντικά την καταναλωτική δράση αλλά παρόλα αυτά, το καλοκαίρι του 2009 αναμένεται με ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον. Ο Ιούνιος θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τα smartphones και τον τρόπο που ο δυτικός πολιτισμός αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Το WWDC ανοίγει τις πόρτες στους developers, 8 Ιουνίου 2009. Μια από τις ανακοινώσεις που θα κάνει η Apple είναι το iPhone OS 3.0, το νέο λειτουργικό για το iPhone και το iPod touch. Εκτός από corporate χαρακτηριστικά, το νέο λειτουργικό βελτιώνεται σημαντικά στα σημεία, διευκολύνει τους developers να δημιουργήσουν νέα revenue streams και ενδέχεται να υποστηρίζει apps στο background όπως κάνει ο ανταγωνισμός. Ενδέχεται να παρουσιαστεί και νέο iPhone, όπως μαρτυρούν όλες οι ενδείξεις. Αν η Apple περιμένει μέχρι το τέλος Ιουνίου για την επιστροφή του Steve Jobs και την παρουσίαση του νέου iPhone, μένει να το δούμε.

Παράλληλα, η Palm ετοιμάζεται μαζί με την Sprint για να ρίξουν στην αγορά το Palm Pre, μερικές μέρες πριν από το Apple Worldwide Developers Conference 2009, σύμφωνα με τις φήμες. Ο άσσος στο μανίκι της Palm εκτός από το full QWERTY πληκτρολόγιο, είναι το webOS και ο τρόπος που οι developers θα αναπτύξουν εφαρμογές για το νέο λειτουργικό. Η χρήση του cloud και η νέα σειρά περιφεριακών TouchStone είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Παρά τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών του πλανήτη, η Nokia, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού. Ήδη το Nokia N97 είναι διαθέσιμο για pre-order σε Ευρώπη και Αμερική. Αναμένεται αρχές Ιουνίου μαζί με το Ovi Store, την προσπάθεια των Φιλανδών για one stop shop για applications, ringtones, video, wallpapers κλπ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο Scoble έχει χαρακτηρίσει το Nokia N97 ως the ultimate Facebook device.

Τα νέα smartphones εκτός από A-GPS, κάμερες υψηλής ανάλυσης, μεγάλες οθόνες αφής κλπ έρχονται φορτωμένα με ολοκαίνουρια λειτουργικά που προσπαθούν να διευκολύνουν όσο ποτέ άλλοτε τους developers. Στην πραγματικότητα, η Apple, η Palm και η Nokia κάνουν crowdsource την δημιουργία εφαρμογών για το hardware που πουλάνε. Για την ακρίβεια, προσφέρουν την πλατφόρμα ανάπτυξης apps και περιμένουν υπομονετικά στην γωνία για κερδίσουν χρήματα από τις πωλήσεις του hardware και τα κέρδη που μοιράζονται με τους developers. Είναι ξεκάθαρο, ότι η εγωκεντρική στάση του big corporate που προσφέρει, hardware, software, εφαρμογές αποφασίζοντας για το μέλλον και την τιμή αυτών, είναι ιδέα so last year.

Παρελθόν αποτελεί και ο τρόπος που ερχόμαστε σε επαφή και καταναλώνουμε την πληροφορία. Αντί να ψάχνουμε για πληροφορίες, η πληθώρα των widgets για το Facebook και το Twitter μαζί με τα APIs για Push, φέρνουν την πληροφορία στην μεγάλη οθόνη αφής των smartphones. Όλα αυτά συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, on the go και είναι μόλις ένα tap-tap μακρυά ειδικά στις περιπτώσεις που το wireless broadband και τα WiFi hotspots είναι διαθέσιμα δωρεάν ή σε λογικές τιμές. Σε αυτό το σημείο θα συντελεστεί και η επόμενη επανάσταση, με τους απλούς καταναλωτές να λαμβάνουν μέρος στην crowdsource δημιουργία applications και εμπορικά εκμεταλλεύσιμων mashups. Όλα αυτά, πριν άνθρωπος και μηχανές αρχίζουν να γίνονται ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου